• April 19, 2024

Att ta hand om våra bevingade vänner

Vintertiden kommer igen, det betyder för fåglarna att det blir allt svårare att få mat. Det är därför en svår tid för fåglarna, så de kan behöva en hjälpande hand. Så förbered din trädgård för vintern och ta hand om våra bevingade vänner!

Fåglar förlorar mycket energi på vintern på grund av väderförhållanden (som snöfall). De samlar helt enkelt mycket mindre mat. Energi är dock avgörande för att fåglar ska hålla sin kroppstemperatur på inte mindre än (40!) grader Celsius. Du kan hjälpa till med detta. Du kan förvandla din trädgård till en fågelvänlig trädgård som är helt vinterklar!

Först, ge en beboelig miljö för fåglarna!
Fåglar häckar endast i miljöer där det finns tillräckligt med mat och häckningsmöjligheter. Så är dock inte fallet i många bostadsområden. Du kan ändra detta! Det finns många fågel- och matarhus. Nedan finns några alternativ:

Nestlådor
Fåglar letar igenom din trädgård efter en plats där de kan häcka säkert. Nestlådor finns i olika former och storlekar. Det finns en skräddarsydd holk för alla slags fåglar. Det är därför viktigt att veta vilka fåglar som besöker din trädgård innan du köper en holk. När du hänger holkar, se till att du hänger dem på ett säkert ställe. Det betyder: en lugn plats, och i ögonhöjd för att undvika katter och andra (tam)djur.

Mathus
Tuindirect erbjuder olika fågelmatare. Olika storlekar, i form av en stolpe med (dekorativa) krokar på för att hänga upp maten. De olika krokarna ger dig möjlighet att erbjuda olika typer av mat för fåglar. Det kommer därför också att finnas olika typer av fåglar. Det finns också fågelmatare inklusive ett fågelbad. Du ger även fåglarna möjlighet att bada och dricka.

Visste du?
Förra sommaren led vi mycket av de där irriterande ekprocessionslarven. Det visar sig dock att talgoxar äter dessa larver! Genom att attrahera fler talgoxar har du en naturlig fiende till larven i närheten och därför inte lika stora problem längre. Med andra ord: ännu en anledning att köpa en holk!

Mata fåglar: vad och hur?
Vi har olika typer av fågelmat för att förse fåglarna med mat året runt. På vintern, när livet försvinner ur jorden och bär och liknande inte längre växer, är det extra viktigt att agera själv. Under vinterperioden kan fåglarna utnyttja energi och kaloririk mat. Tänk till exempel på fettbollar, jordnötsgirlanger och fågeljordnötssmör. Du kan naturligtvis alltid köpa 4-säsong fågelmat. Kort sagt, massor av alternativ för att förse fåglarna med rätt mat.

Men hur ska denna föda visas på rätt sätt, så att fåglarna optimalt kan dra nytta av den?

Det finns flera lämpliga platser. Det första man bör överväga är om platsen är tillräckligt säker. Kan fågeln snabbt fly in i en häck, till exempel när den är i fara?

Om du har en fågelholk eller holk, se till att installera huset/lådan på en sådan höjd att inga katter eller andra husdjur kan komma till den. Ett av de bästa sätten är att installera den i ögonhöjd, så att inga djur kan komma in och du kan njuta av fåglarna till fullo!

DRICKS! Ställ en skål med vatten utanför för fåglarna. Fåglar använder ibland detta som ett bad; se till att vattnet byts regelbundet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *