• September 25, 2022

På så sätt kan du enkelt och snabbt göra ett insektshotell!

Du kan välja att köpa ett av våra många insektshotell. Du kan också överväga att göra ditt eget insektshotell. I den här bloggen förklarar vi det bästa sättet att göra det! Men innan vi börjar förklarar vi först kort vad ett insektshotell är och vi kartlägger genast fördelarna med ett sådant hotell.

Ett insektshotell är ett skydd för nyttiga insekter. Den består ofta av flera lager som är speciellt utformade för olika typer av insekter.

Varför göra ett insektshotell?
Man gör helt enkelt naturen en stor tjänst med den. Insekter har det allt svårare på grund av växtskyddsmedel som används för jordbruket. Insekter lider också av skadedjur och sjukdomar. Men den kanske största orsaken till problemet är att trädgårdar blir mindre “insektsvänliga”. Till exempel ersätts det “gröna” i, särskilt nyanlagda trädgårdar, av stenar, trädgårdsmöbler och konstgräs. Det är svårt för insekter att häcka och övervintra i dessa moderna trädgårdar.

Du hjälper till att skapa ett skydd för insekter, inte bara för djuren själva. Du kommer definitivt att få något tillbaka! Först och främst är det såklart jättekul att sitta tyst och observera alla olika typer av varelser. På våren kommer du till exempel snart att märka att de (vilda) bina är alltför upptagna med att lägga ägg i de tunna bambustammarna på hotellet, samla mat och därmed pollinera från blomma till blomma med pollen. Detta pollen ser till att blommor, växter och frukter växer och blommar extra bra. En win-win situation för människor och djur!

Hur gör man ett insektshotell?
Vi kan tänka oss att du blivit väldigt entusiastisk över fördelarna med ett så fint insektshotell! Vi kommer nu att förklara steg för steg hur du enkelt och snabbt skapar ett femstjärnigt hotell.

 

insektshotell

 

Innan du börjar rekommenderar vi att du hittar en lämplig plats i solen framför hotellet.

Du behöver:

Plankor av trä för stommen av hotellet. För enkelhetens skull tar vi 4 plankor i detta exempel
En blandning av kottar
Rör / stammar (bambu trä) där du kan borra hål från +/- 5 till 9 millimeter
bit gasväv
Spikar och ev lim
Har du ovanstående egenskaper? Låt oss börja!

Steg 1: Göra baksidan

Vi rekommenderar att börja med baksidan av stugan. Allt är slutligen monterat på baksidan av huset. Baksidan ger stöd till alla delar av hotellet. Se till att hyllan på baksidan har formen av ett hus. Skär plankan till formen av ett hus med sadeltak.

 

Steg 2: Taket

Gör taket av en tjock planka av trä (cirka 2 centimeter). Se till att kapa plankan så att taket helst sticker ut något så att när det regnar så rinner inte regnvattnet in på nolltid.

 

Steg 3: Sidorna

Gör båda sidorna av en tunn bräda. Detta kan göras med samma tjocklek som du gjorde baksidan med. Mät och skär båda plankorna till samma längd.

 

Steg 4: Botten

Återigen, använd en tjock planka för botten så att tillräckligt med “rum” kan vila på den.

 

Steg 5: dela upp de olika rummen

När stommen är sågat och ihopsatt har du ett 3D-trähus, om allt är rätt gjort ;). Nu är det dags att ordna rummen efter dina önskemål! Till det här exemplet valde vi bambupinnar och kottar. Gör uppdelningar i husen genom att skapa olika utrymmen med trä och fylla dem. När du fyller ett rum med bambupinnar med djupa hål i kommer det med största sannolikhet att finnas vilda biarter och grävande getingar. Dessa är förstås extremt användbara eftersom de pollinerar blommor, växter och frukter.

Du kan fylla ett annat rum med några kottar. Lägg dem helt enkelt på ett tomt utrymme och sätt sedan ett nät framför med små öppningar för nyckelpigor, öronkvistar och skalbaggar att passera igenom. Nyckelpigor äter bladlöss, bland annat är öronkvistar mycket användbara för att bekämpa flugor, löss, loppor, larver, larver mm.

När du har 3 rum kan du välja att möblera ett rum med springor för fjärilar. Lägg några torra kvistar och löv i ett utrymme och stäng det. Gör en hylla med ett antal springor (cirka 1 centimeter breda) så att fjärilar kan komma in i utrymmet. Fjärilar använder dessa rum för skydd och viloläge.

Leave a Reply

Your email address will not be published.