• September 25, 2022

Användbara steg för att ta sticklingar från lavendel

Om du någonsin har varit i Provence på sommaren kan du inte ha missat de stora lila lavendelfälten. För att vara helt exakt borde dessa växter kallas lavandin. Det är en hybridart som planteras där för att göra lavendelolja, som främst används i aromaterapi. Äkta lavendel växer vanligtvis bara på bergssluttningar och användes redan av romarna för att få badvattnet att lukta gott.

Lavendel i trädgården
Lavendel är en av de mest populära trädgårdsväxterna, de är dekorativa under hela året och har vackra, starkt doftande blommor på sommaren. I vårt land är det främst sorter som vit och mjukrosa lavendel som trivs bra i trädgården. Lavendel bör planteras på en solig plats, helst i väldränerad och kalkrik jord. Den passar bra ihop med vintergröna buskar som Ilex.

Beskärning
Lavendel bör beskäras vartannat år, helst i april. Med tiden får busken ett löst, öppet växtsätt och lämnar tjocka träiga grenar i mitten. Detta ger ett slarvigt utseende. Beskärningen bör ske till ungefär 1/3 av skotten. Efter blomningen kan du beskära busken något. Om beskärningen är lyckad kommer lavendlar att förbli kompakta och blomma rikligt. Särskilt gamla buskar tål dock dåligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.